HISTORIAMME
Helsingin Nuorkauppakamari on perustettu vuonna 1954 ja on näin Suomen vanhin nuorkauppakamari
Nuorkauppakamaritoiminta alkoi Yhdysvalloissa 1915, mutta ei ollut vielä 1950-luvun alkuun mennessä levinnyt Pohjoismaihin asti. Ensimmäisenä mukaan tuli Ruotsi vuonna 1953, jolloin perustettiin Tukholman Nuorkauppakamari. Saman vuoden elokuussa otettiin myös ensimmäiset yhteydet Suomeen monikansallisin Unilever-yhtymän sisäistä organisaatiota pitkin, kun Frand Bower, yhtymän talousosaston johtaja Englannista, pyysi Mainostoimisto Lintaksen toimitusjohtajaa Klaus Juvaa ottamaan vastaan JCI:n Euroopan varapuheenjohtajan Don Aylettin.
Yhdistys sai alkunsa, kun viisi nuorta liikemiestä; Klaus Juva, Martti Elovaara, Boris Taimitarha, Kalervo Vaahtokari ja Jorma H. Karo tapasivat Aylettin Helsingissä vuonna 1954. Tämän lounaan aikana Aylett esitteli JCI:n toimintaperiaatteita, ja herrat keskustelivat vilkkaasti mm. sopivista painopistealueista, joihin tulisi keskittyä. Suomalaiset katsoivat, että tärkeimmät toimintamuodot olisivat liikkeenjohdollisen koulutuksen antaminen, esiintymistaidon harjoittaminen sekä liikealan kokemusten vaihto, kun taas varsinkin Yhdysvalloissa järjestöllä oli myös runsaasti yhteiskunnallisia tavoitteita. Suomalaisten mielestä tällä alalla oli jo liian monta järjestöä kilpailemassa, ja niin tämä hyväntekeväisyyspuoli päätettiin jättää toistaiseksi muille.
Yhdistyksen toiminta oli alkuaikoina varsin sisäänpäin lämpiävää. Pidettiin lähinnä kokouksia, joissa jäsenet esitelmöivät eri aiheista, vaihdettiin kokemuksia jne. Ohjeita siitä, miten nuorkauppakamaritoimintaa tulisi pyörittää, ei saatu kansainväliseltä keskusjärjestöltä, vaan päinvastoin – lähinnä sieltä kyseltiin, oliko mitään saatu aikaan. Tällaisenaan toiminta ei jaksanut innostaa mukaan uusia jäseniä, varsinkaan, kun yhdistys ei vielä pystynyt erottumaan muista samantapaisista järjestöistä, joilla jo oli vankemmat asemat Suomesta. Tarvittava piristysruiske saapuikin Ruotsista, kun Curt Vasström muutti Suomeen. Hän oli myös entisenä Round Table -järjestön miehenä ollut perustamassa Tukholman Nuorkauppakamaria, joten hänen kokemuksensa oli suureksi avuksi toiminnan aktivoimiseksi.
Huolellisesti valikoiduille talouselämän edustajille lähetettiin kirje, jossa esiteltiin JCI:n toimintaperiaatteet ja kutsuttiin mukaan selvittämään, olisi yhdistyksellä täällä tulevaisuutta. Uudet säännöt hyväksyttiin, puheenjohtajaksi valittiin Curt Vasström ja sihteeriksi Nisse Elfving. Yhdistyksen nimeksi tuli ensin Kansantalousmiehet ja hiukan myöhemmin Nuoret Talousmiehet. Julkisuutta saatiin, kun lehtimiehiä informoitiin perustamiskokouksesta hyvin, ja näin saatiin virkailijoiden valokuvia ja runsaasti palstatilaa seuraavan päivän lehtiin.
1950-luvun lopulla Keskuskauppakamarin ystävällisellä suostumuksella otettiin käyttöön nykyinen nimi Helsingin Nuorkauppakamari, kun Suomen Nuorkauppakamarit ry:n (eli Keskusliiton) perustaminen tuli ajankohtaiseksi toiminnan laajennuttua myös Tampereelle, Lahteen ja Turkuun. 1960-luvun alkupuolella paikallisia nuorkauppakamareita oli jo yli 10.
Toiminta oli nyt saatu täyteen vauhtiin ja nuorkauppakamarijärjestö alkoi toteuttaa toimintaperiaatteitaan niin jäsenistön johtamistaidollisessa koulutuksessa, taloudellisen valistuksen antamisessa kuin yhteiskunnallisessa vaikuttamisessakin. Yhdistyksen toiminnassa on alusta alkaen ollut punaisena lankana motto ”Learning by Doing” – oppia osallistumalla JC-järjestön monipuoliseen koulutusohjelmaan, jonka tavoitteena on kouluttaa elinkeinoelämän palvelukseen yhteistyökykyisiä, kansainväliseen toimintaan perehtyneitä liikkeenjohtajia, jotka ovat myös valmiita kehittämään ihmiskunnan taloudellista, sosiaalista ja henkistä hyvinvointia.
​
Lisää historian havinaa löytyy historiikeista (Materiaalipankki: HNKK 1979 ja SNKK 1982).
Pitkä Lounas
Pitkä Lounas on Helsingin Nuorkauppakamarin vuosijuhla, jota vietetään aina joulukuussa. Pitkällä Lounaalla juhlistetaan yhdessä kulunutta vuotta, päättyneitä projekteja ja jaetaan kamarin palkinnot. Tapahtuma alkaa yleensä perjantaina lounaalla ja päättyy lauantaina brunssiin. Helsingin Nuorkauppakamarin Pitkä Lounas on yksi suomalaisen nuorkauppakamaritoiminnan pisimpään yhtäjaksoisesti järjestetyistä tapahtumista.