Kuinka pitää hyvä puhe?

Kesän juhlakausi on jo ovella, ja monella on edessä tilaisuus, jossa odotetaan puheen pitämistä. Juhlapuheen pitäminen kuuluu moniin kesäjuhlien perinteisiin kuten valmistujaisiin, häihin tai rapujuhliin. Monelle pelkkä ajatuskin puheen pitämisestä nostaa kylmän hien otsalle, sillä suomalaisessa koulujärjestelmässä viitataan aikalailla kintaalla puheiden pitämisen harjoitteluun.

Nuorkauppakamari tarjoaa tilaisuuden kehittää taitoja monella eri osaamisalueella, kuten juuripa vaikka puheen pitämisessä. Vuotuisessa puhekilpailussa tästä taidosta miteltiin jo helmikuussa, ja nyt puhekilpailun voittaja, Milsa Malin, antaa vinkit juhlakauden puheisiin.

Yleiset vinkit:

 • Muista erottaa juhlapuhe esitelmästä: juhlapuheen ei tarvitse sisältää suurta määrää faktoja, kuten vuosilukuja tai tilastotiedettä. Älä siis hermoile, vaikka Napoleonin kuolinvuosi tai Pähkinäsaaren rauha eivät välkkyisi kirkkaana mielessäsi.
 • Jännittäminen on sallittua! Kyseessä ei ole kilpailutilanne, ja kaikki kyllä ovat puolellasi. Jos mokaat, ei maailma siihen kaadu.
 • Pidä puhe mieluummin seisaaltaan kuin istualtaan. Ota kevyt haara-asento, ja pyri rentouttamaan hartiat. Ennen kuin aloitat, vedä muutaman kerran syvään henkeä.
 • Kirjoita itsellesi tukisanoja tai piirrä käsitekartta, listaa ranskalaisilla viivoilla, piirrä kuvia, mitä vain mikä auttaa juuri sinua. Voit myös kirjoittaa puheen alusta loppuun paperille, jos se tuntuu sinusta hyvältä vaihtoehdolta.
 • Pyri pitämään taukoja. Sekunnin, parin tauko oikeassa paikassa luo puheeseen tehoa, jonka aikana voit esimerkiksi katsoa juhlakansaa tai päivänsankaria. Muutama harkittu tauko puheen keskellä antaa myös tilaa sille, jos aivosi hetkeksi lyövät tyhjää: kukaan ei huomaa muutamaa ylimääräistä taukoa!

“Puheita on myös erilaisia: suoraan syvään päätyyn, kuten vakuuttavaan asiantuntijapuheenvuoroon ei tarvitse hypätä. Keveistä malja- ja onnittelupuheista on hyvä aloittaa, ja kesän juhlakausi tarjoaa siihen hyvät puitteet.” Milsa vinkkaa.

Entäpä itse puhe? Mitä ihmettä voi sanoa tuoreelle ylioppilaalle, valmistuneella tai vaikkapa hääparille? Hyvä puhe on usein sellainen, jolla on tavoite. Tavoite voi olla vakuuttaa yleisö, tai vain tuottaa hyvää mieltä. Jokainen meistä ansaitsee kehut! 

Hyvän lyhyen kesäjuhlapuheen peruskaava

Aloitus:

 • Hyvät juhlavieraat/juhlaväki/ystävät/sukulaiset (aloita puhuttelemalla juhlakansaa).
 • Olemme kokoontuneet tänne tänä kauniina kesäisenä päivänä/iltana (tee viite ajankohtaan) juhlistamaan tämän upean nuoren/onnellisen parin/ihanan ystävämme *henkilön/henkilöiden nimi* (kuvaile kauniilla adjektiivilla juhlakalua) hänen/heidän tärkeänä ja onnellisen päivänään *mainitse juhlan aihe*.

Tässä välissä voit sujauttaa myös lyhyen muistelun juhlakalusta mukaan, mutta muista, ettei tarkoitus ole nolata ketään. Tai viitata “Minua kyllä nyt jännittää pitää tämä puhe, mutta mitäpä en tekisi puolestasi, ottakaa koppi, jos pyörryn” omaan jännitykseesi, kunhan teet sen hyvin lyhyesti ja vitsikkäästi. 

Keskikohta:

 • Nähdessäni sinut/teidät tänään tuore valkolakki kutreillasi/ystävät ympärilläsi/pitkän urakan suorittaneena, olen ylpeä ja onnellinen puolestasi.
 • Minulla on ollut kunnia tuntea sinut/olla vauhdissasi mukana jo vuosia/viikkoja/tunteja, ja nähdä se määrätietoisuus/päättäväisyys/keskinäinen rakkaus/periksiantamattomuus, joka sinussa/teissä kytee.
 • Olet uskaltanut tarttua mahdollisuuksiin ja haastaa itseäsi *esimerkki*.

Nyt on tilaisuus kehua, ja esittää huomioita toisen saavutuksesta, joita olette juhlimassa. Voit myös höystää tätä kohtaa esimerkeillä juhlakalun elämän varrelta.

Päätös:

 • Edessäsi aukeaa nyt uusi elämänvaihe, mahdollisuudet ja seikkailut. (totea, että kohti uutta).
 • Ole ylpeä itsestäsi/kiitos että olemme saaneet jakaa tämän matkan kanssasi/jatka rohkeasti eteenpäin (tai muu kannustava tai kiittävä neuvo).
 • Toivon sinulle kaikkea hyvää matkasi varrelle, paistakoot päivä minne kuljetkin ja olkoot elosi tie kivetty onnellisilla päivillä ja mukavilla seikkailuilla (koska joskus sentimentaalisuus toimii).
 • Kohottakaamme malja sinulle/teille ja tulvaisuudellenne!

Ei mitään ihmeellistä, eikö? Tästä on hyvä lähteä liikkelle, ja muistaa, että lyhytkin maljapuhe, jos sen tekee positiivisessa ja kannustavassa hengessä, on aina parempi, kuin ei puhetta ollenkaan.

“Juhlissa moni muukin pitää yleensä puheen, on siis täysin OK pitää oma puheensa lyhyenä” Milsa muistuttaa. “Eikä pituus ja paremmuus tässä tapauksessa missään tapauksessa kulje käsi kädessä.”

Puhetaito on taito siinä missä muukin, eli siinä voi harjaantua ja opetalla. Puhekilpailun voittaja vinkkaa harjoittelemaan puheen pitoa sopivan tilaisuuden tullen esimerkiksi ystävän syntymäpäivillä, tiimin illanvietoissa tai spontaanisti ystävien joukossa. Kun lyhyehkö malja- tai onnittelupuhe luontuu mukavasti, voi siirtyä pidempiin versioihin. Ja niitä on hyvä harjoitella vaikkapa juuri nuorkauppakamarissa!

Lue lisää, kuinka voit liittyä mukaan kehittämään taitojasi.