Käytännön ilmastoteot yhdessä HEL-Untrashed –projektin ytimessä

HUT mukana Roskasta taiteeksi -ympäristöhankkeessa syksyllä 2020

Jo vuodesta 2018 järjestetty Helsingin Nuorkauppakamarin yleishyödyllinen projekti, HEL-Untrashed (HUT), edistää tietoisuutta kestävästä kehityksestä ja ympäristövastuullisuudesta vuosittain vaihtuvien teemojen kautta. Perustana projektille ovat yhdessä sidosryhmien kanssa järjestettävät tapahtumat ja yritysvierailut, jotka tarjoavat kamarilaisille mahdollisuuden kasvattaa osaamistaan esimerkiksi yritysvastuusta ja vastuullisesta kuluttamisesta. Projekti edistää kestävää kehitystä ja pyrkii aikaansaamaan positiivista muutosta ympäröivässä yhteiskunnassa.

Ilmaston lämpeneminen ihmisen toiminnan seurauksena on yksi suurimmista globaaleista kriiseistämme. Strategisen ja kunnianhimoisen ilmastopolitiikan tueksi tarvitsemme kipeästi sekä kriisitietoisuutta että toimivia, hyväksi havaittuja ratkaisuja. Arkisillakin toimilla on merkitystä: omia kulutustottumuksia muuttamalla ja kestävämpiä valintoja tekemällä jokainen voi pienentää omaa hiilijalanjälkeään merkittävästi.

Näistä lähtökohdista HUT -projektin teemaksi valikoitui tänä vuonna konkreettiset ilmastoteot. Teemavalinnalla HUT haluaa nostaa esille aidosti vaikuttavia pieniä ilmastotekoja ja hyviä käytäntöjä, jotka eivät synny pelkällä sanahelinällä. Osana projektia HUT halusi vaikuttaa positiivisesti elinympäristöömme, ja järjesti keväällä siivouspäivän Hesperian puistoalueella talkooperiaatteella. Pilvettömältä taivaalta paistava aurinko suosi siivoustiimiämme, joka kokoontui talkoiden jälkeen kevään ensimmäiselle piknikille juuri siivotulle puistoalueelle.

Talkoolaisia nauttimassa espanjalaisista mauista piknikillä

“Mitä yksi ihminen voi tehdä ilmastokriisin edessä?”

Kysymys yksilön vaikutusmahdollisuuksista ja valinnoista ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi on pohdituttanut HUTin innokasta projektitiimiä pitkin vuotta. Kukaan ei ratkaise ilmastokriisiä yksin, mutta kaikki lähtee yksilön toiminnasta, joka voi kasvaa joukkovoimaksi. Yhdessä voimme tehdä konkreettisia ja näkyviä ilmastotekoja, joiden vaikutukset vievät parhaimmillaan koko yhteiskuntaa kestävämpään suuntaan.

Tänä vuonna halusimme HUT-projektin avulla innostaa kamarilaisia mukaan ilmastotalkoisiin helpolla ja merkityksellisellä tavalla. Erilaisia yhteisöllisiä ekotekoja kartoittaessa huomasimme, että laajamittainen puiden istutus on kustannuksiltaan erittäin tehokas keino torjua ilmastonmuutosta. Ideariihemme tuotoksena syntyi tarve uudenlaiselle tapahtumalle, jonka kautta voisimme luoda positiivista vaikuttusta ympäristöömme.

Yhteistyökumppaniksi HUTin uuteen tapahtumaan lähti mukaan istutapuita.fi (Forest Gump Oy), joka tarjoaa yrityksille toiminnasta johtuvien päästöjen kompensaatiopalveluja. Yrityksen asiakkaita ovat mm. SRV, Nordic Floors ja Askolan Granit.

HUT kartoittaa parhaillaan yhdessä istutapuita.fi.n kanssa mahdollisuuksia järjestää yhteisöllinen puidenistutustapahtuma keväällä 2023. Jos kestävä kehitys ja ympäristövaikuttaminen kuulostavat juuri siltä, mitä haluaisit nuorkauppakamarissa tehdä ja olet kiinnostunut toimimaan tapahtuman projektitiimissä, otathan yhteyttä Jennaan: jenna.palovaara@jci.fi

Nuorkauppakamaritoiminta on polkaistu kesälomien jälkeen käyntiin vauhdilla, ja myös HUT-projektissa on otettu askelia eteenpäin. Elokuun lopussa HUT-tiimi vieraili istutapuita.fi:n Timo Tammenahon ja Aleksi Elorannan kanssa HUT:n pitkäaikaisen yhteistyökumppanin, Jätkäsaaren ala-asteen, luona. Jätkäsaaren ala-aste on ympäristöasioihin painottuva ala-aste, ja yhteiset tapahtumat koulun kanssa ovat olleet osa HUT-projektia jo useamman vuoden ajan. Tämänkertainen yhteistapahtuma tarjosi aktiivisille oppilaille tietoa ilmastoviisaista käytännön teoista, ja Timo sekä Aleksi saivatkin vastata monen nuoren kiperiin kysymyksiin ilmastonmuutoksesta ja istutapuita.fi -yrityksen toiminnasta.

Istutapuita.fi:n ja HUTin yhteistapahtuma Jätkäsaaren ala-asteella

Ensi viikolla HUT -projekti tarjoaa kestävän yritystoiminnan suunnittelusta kiinnostuneille nuorkauppakamarilaisille mahdollisuuden osallistua Regen BMC eli Vastuullisen liiketoiminnan korttipakka ja työpajat -tapahtumaan, jossa tutustutaan Ehtan Business model -peliin. Maksuton tapahtuma järjestetään torstaina 29.9. klo 16-18 Oodissa. Lisätietoja tapahtumasta täällä.