Vuoden Poliisia kutsutaan jopa tukihenkilöksi

Vuoden Poliisiksi 2019 valitun Vesa Jauhiaisen työura on poikkeuksellinen sisällöltään ja kestoltaan. Ryhdikäs, pitkä ja karismaattinen vanhempi konstaapeli Jauhiainen on toiminut erilaisissa kenttä- ja valvontatehtävissä lähes 40 vuoden ajan. Hän on Varissuon aluepoliisi, joka pitää palkitsevana, kun saa tehdä töitä koko persoonallaan. 

44. Vuoden Poliisin valinnan tekivät yhdessä Helsingin Nuorkauppakamari, Poliisihallitus sekä Suomen Poliisijärjestöjen liitto. Kuva palkitsemistilaisuudesta 11.10.2019, kuvassa vasemmalta oikealle Miska Hietaharju, Vuoden Poliisi Vesa Jauhiainen, Patrik Brzezinski ja Heikki Liukkonen.

Varissuolla on ollut korttelipoliiseja 70-luvun lopulta lähtien. Jauhiaisen kertomukset yhteistyöstä, kohtaamisista ja onnistumisista Varissuolla osoittavat, että työ on ollut tarpeellista. Jauhiainen on tuttu näky Varissuon liikekeskuksessa, jossa asioivat kaikki. Viranomaisyhteistyön tulokset näkyvät tilastoissa ja yksittäisten nuorten elämänkuluissa. 

Jauhiainen kertoo päätyneensä poliisiksi, koska halusi välttää pitkiä opiskeluaikoja ja työ vaikutti mielekkäältä. Nuorison parissa Jauhiainen on työskennellyt koko uransa, mihin soutuvalmentajatausta ja partiolippukunnan johtaminen antoivat hyvän pohjan. Jauhiainen puhuukin kutsumusammatista ja korostaa asiakkaiden tuntemisen palkitsevuutta. Ihmiset kohdataan katsomalla silmiin ja kättelemällä. Huolestuttavana nuorten elämässä Jauhiainen pitää päihdemyönteisyyttä erityisesti huumausaineiden suhteen, somekiusaamista ja kasvokkain kohtaamisten vähyyttä. 

Aluepoliisin työtä voidaan poliisien keskuudessa pitää tylsänä, mutta Jauhiainen toivoo Vuoden Poliisin tunnustuksen nostavan työn arvostusta. Hälytystehtävistä Jauhiainen toteaa vakavana, että niissä on jännitystä ja tulee vastaan monenlaista, eläviä ja kuolleita. 

Vapaa-ajalla Jauhiainen viettää liikkumalla monipuolisesti. Haikeana hän toteaa, että pallopeleissä keho alkaa jo muistutella iästä. Merkkejä siitä ei tosin vielä ulospäin näy. 

Tärkeitä vuosilukuja 

1957 syntymävuosi 

1980 poliisiksi 

1984 – 1993 Nuorisopoliisina 

1984 moottoripyöräkurssi ja ensimmäinen virkapyörä Triumph Bonneville 

1994 aloittaa voimankäytön kouluttajana ja jouhassa 

2006 Varissuon aluepoliisiksi 

2011 palkitaan Varsinais-Suomen poliisina

Please follow and like us:
error

You may also like...