Tripla – Helsingin uusi sydän

Pasilan keskus Tripla on Loviisan ydinvoimaloita lukuun ottamatta Suomen itsenäisyyden ajan suurin rakennushanke. Se yhdistää Itä- ja Länsi Pasilan toisiinsa, samoin kuin uuden asuinalueen sen pohjoispuolella sekä suunnitteilla olevat korkeat tornitalot sen eteläpuolella.

Helsingin nuorkauppakamari järjesti 23.4. A-alueen yhteisen tutustumiskäynnin työmaalle. Kymmenen hengen pienryhmämme kokoontui kevätauringon lämmössä YIT:n työmaakonttorille, josta parin tunnin mittainen kurkistus kulisseihin käynnistyi markkinointipäällikkö Pekka Ruuskan ottaessa seurueemme haltuun.

Aloitimme vierailun kuulemalla presentaation Helsingin kaupunkirakentamisen historiasta ja tulevaisuuden suunnasta, jossa Triplalla sekä kehittyvällä Pasilan alueella on merkittävä rooli.

Helsingin maantieteellinen keskusta on ollut jatkuvassa liikkeessä kaupungin perustamisvuodesta 1550 lähtien. Hevosenkengän muotoista matkaa on taitettu Vantaankosken suulta Kruununhakaan, ja edelleen Esplanadia pitkin kohti Kolmea Seppää. 1900-luvulle tultaessa karttamerkkiä on hiljalleen pyritty siirtämään pohjoiseen, jotta keskustalla olisi tilaa kasvaa. Jo Engelin ja Ehrenströmin alkuperäisessä Helsingin asemakaavassa kaupungin keskustaa oli tarkoitus rakentaa Pasilaan.

Nyt 100-vuotta myöhemmin tämä suunnitelma on vihdoin toteutumassa. Keski-Pasilasta tulee Triplan myötä Helsingin uusi ja elävä keskus vuosikymmenen taitteessa. Tripla on kolmen korttelin kokonaisuus, johon kuuluu kauppakeskus, pysäköintilaitos, joukkoliikenneasema, asuntoja, hotelli ja toimistoja. Triplan valmistuttua alue jatkaa vahvaa kehittymistään myös tulevina vuosikymmeninä.

Työmaalle siirryttäessä tutkimusjoukkomme somistettiin sävy sävyyn.

Itse kauppakeskus vaikuttaa jo rakentamisvaiheessa varsin miellyttävältä. Avaraa tilaa, valoa ja runsaasti pyöreitä esteettisesti miellyttäviä muotoja. Suunnittelussa on huomioitu joukkoliikenteen käyttäjät, kompleksissa toimistoaan pitävien yritysten työntekijät sekä omistusasujat. Tarkkaan suunniteltu konsepti ja valitut palveluntarjoajat muodostavat kauppakeskuksen eri kerroksiin kokonaisuuksia, jotka profiloituvat omiksi maailmoikseen. Kaikille kaikkea -tavoite on melko hyvä kuvaus Triplasta.

Lienee osuvaa sanoa, että keskustelumme rönsyili varsin monimuotoisesti kiinnostuneiden mielien tarttuessa ahnaasti eri aiheisiin. Mielenkiintoisena nostona mainittakoon rakentamisen keskiössä oleva ympäristöystävällisyys, joka vastaa kestävän kehityksen vaatimuksiin ja henkii vahvasti tätä aikaa. Triplan suunnittelussa on huomioitu hämmästyttävän hyvin muun muassa energiatehokkuus. Esimerkkinä mainittakoon edistyksellinen jätteiden erittelysysteemi, joka jauhaa paremman huomisen puolesta syvällä kolossin uumenissa. Myös vesi kierrätetään viimeiseen tippaan.

Tripla on valmistuessaan Pohjoismaiden suurin kauppakeskus myymälöiden määrässä mitattuna. 5 +1 kerrosta avaraa ja valoisaa tilaa tulee sulkemaan syleilyynsä noin 250 myymälää, ravintolaa ja palveluntarjoajaa.

Suuri kiitos YIT, Pekka Ruuska, Ritva Räsänen ja Maarit Savolainen mielenkiintoisen tilaisuuden järjestämisestä. Triplan avajaisia vietetään 17.10.2019. Nähdään siellä!

Ville Virtakainen, HNKK

Please follow and like us:
error

You may also like...