Palaute on lahja – puheenjohtajat sparrasivat Pajulahdessa 360°-arvioitaan

Kun lähdet ehdolle nuorkauppamarisi valmistautuvaksi eli varapuheenjohtajaksi sitoudut harrastukseen, joka vie lähtökohtaisesti seuraavat kolme kalenterivuottasi: ensin treenaat DP- eli DeputyPresident-valmennusputkessa, sitten PRES- eli President-vuonna puheenjohtajoit omaa kamariasi luotsaamalla hallitustiimiäsi sekä hoitamalla hallintoa SNKK:n/A-alueen suuntaan, ja viimein IPP- eli ImmediatePastPresident-vuonna takaat jatkuvuutta hallituksessa jakamalla (kn)oppejasi seuraaville tekijöille. Joku voisi sanoa että hullu paljon töitä tekee,  helpommallakin voisi päästä – mutta niin sitä vain toiset käyttävät vastaavia (t)yötunteja ja summia jääkiekkoon, toiset golf-swingin tai kivääriosumatarkkuutensa hiomiseen, toiset koiranäyttelyissä ravaamiseen, toiset ristipistotöiden suvereeniin hallintaan, toiset yksisarvishoitoihin. Mikään harrastusvalinta ei ole toista parempi, eikä nuorkauppakamari ole suvereenimpi itsensäkehittämisjärjestö kuin mikään, mistä minulla itsellä ainakaan on jo kokemusta (ammattiainejärjestöt, teekkarikillat, kylterikerhot, ylioppilaskunta, partio, srk-nuoret, alumniyhdistykset). Se mikä JC- eli kamaritoiminnassa on kuitenkin koukuttavaa on samanmieliset, eteenpäinkatsovat ja positiivista muutosta aikaansaavat ihmiset ympärilläsi, jotka parhaimmillaan nostavat, kantavat ja kuljettavat sinua omallakin oppimispolullasi eteenpäin.

Palaute muilta on loistava itsetuntemusta kasvattava työkalu, kunhan palautteen uskaltaa ottaa vastaan. 360°-monitahoarvion työstö käynnissä

Oman puheenjohtajavuoteni yksi mageimmista mahdollisuuksista tuli PRES-akatemiassa, jonka piti olla vain yksi yhdeksästä ”pakollisista” SNKK-viikonlopuista virkaan kuuluen. Karkeasti jakaen puolissa näistä viikonlopuista PRESsojen läsnäoloa käytetään järjestön sisäiseen hallintoon (alueen järjestäytyminen STARTissa, kevään tilinpäätöspainotteiset alueen
& kansallinen vuosikokous, syksyn henkilövalintapainotteiset alue – & kansallinen vaalikokous) ja karkeasti puolet keskittyy ihmisten törmäytyksiin ja johtajana kasvamiseen vertaisten kesken (syksyn hallitus- ja johtajuusakatemia, kesän SommarAkademi, tämä keväinen PRES-akatemia). Pajulahden aurinkoon kokoontuneet DP:t ja PRESsat käyttivätkin koko toukokuisen viikonlopun hyödyksi istuen iltaa ja päivät lyöden päät yhteen koulutuksissa, joista kutkuttavin, pelätyin ja antoisin oli vuotuinen puheenjohtajien monitahoarvioinnin purku.

Toisten tekemisistä voi parhaimmillaan oppia Varasta Parasta -hengessä vinkkejä (Salon NKK Elna Jokisen koulutuksessa)….

Suomen nuorkauppakamarien puheenjohtajavalmennus eli edellä kuvaamani kolmevuotinen 3LED-putki on kansainvälisesti JC-maailmassa niittänyt mainetta. Ja vaikka voi sanoa että kamaripalkintoja jakaessa joku kamarilainen voittaa aina, niin arvokas ydinosa tätä palkittua ohjelmaa on viimeisen kuuden vuoden aikana kehitetty 360°-arvio, jonka PRESsat kukin saavat henk.koht johtamistyöstään. Monitahoarvio koostuu palautteesta omalta kamarihallitukselta, ”esimieheltä” eli omalta aluejohtajalta sekä puheenjohtajakollegoilta – aidosta ja ainutkertaisesta palautteesta, johon ei sisälly tulospalkkaus- tai muuta insentiiviä, kuin auttaa toista kehittymään. (Ja vaikkei siihen yhtä systemaattista raportointityäkalua olekaan käytössä niin ”asiakaspalautetta” eli kamarilaisten fiiliksiä/mietteitä saa mielellään myös pistää tulemaan milloin vaan pres [ät] jcihelsinki.fi)

Sparrailua vertaisten eli puheenjohtajakollegoiden kesken niitä haastavimmista tilanteista (iltanuotiolla what would you do -mielessä)

Kun joku käyttää vapaa-aikaansa harrastaakseen kanssasi tätä ”hullua lahkoa” eli kamaritoimintaa ja vielä sen lisäksi sparraa sinua paremmaksi, ei voi kuin tuntea valtavaa kiitollisuutta. Yhden lempilainaukseni sanoin arvostan pilviin jo taustalla todella kovaa duunia paiskovan hallitukseni tekoja ja tekemisen meininkiä kamarissa tänä vuonna – sekä nyt näiden kovien osaajien sanoja, kun täyttivät minusta palautteen, joka puhtaan itsekkäästi kehittää vain minua: ”The greatest gift you can give someone is your time, because you’re giving away a part of your life you’ll never get back.”

Parasta tässä harrastuksessa on ihmiset: oma HNKK kamarihallitus 2018 sekä kuvassa olevia uskomattoman hyviä tyyppejä, A-alueen eli Etelä-Suomen puheenjohtajia

Samaan hengenvetoon: ”Done is better than perfect.” Toivoin jopa murskaavampaa palautetta ja kehityskohteitteni esiinrepimistä niitä työstääkseni – ja sainkin energisoivan tsempin lisäksi paljon vinkkejä erilaisuuden, ajankäytön ja vapauden johtamiseen sekä muuta jo heti kamarisyksyllä 2018 käyttöön otettavaa oppia. Kiitos tästä lahjastanne. Mitään keväällä tehtyä katumatta kohti jopa parempaa loppuvuotta ja kamarin jättämistä seuraavien tekijöiden käsiin paremmassa kunnossa, kuin missä se oli meidän aloittaessa tänä vuonna!

”Norsunluutornista” käsin

(eli suunnittelemaansa vähemmän kamaritapahtumissa naamaa itse näyttänyt mutta sitäkin enemmän niitä&tekemisiä kulisseista/hallinnosta/viikonloppureissuista käsin mahdollistanut)
puheenjohtajanne Leea

Ps.Terveisiä JC-kiintiöni ylittäneeltä eli kamarivapaalta vyöhykkeeltäni,

tänä viikonloppuna kun Espoon NKK:n 50-vuotisjuhlissa edustamisen sijaan itse priorisoin terveemmät elämäntavat ja laatuajan viettämisen perheen kanssa, huonon nettiyhteyden päästä mökiltä ja ilman lasten nukkumaan mentyä aukeavaa PRESsan läppärin jc-konttoria. (Tai no tässäpä just rikon kamaripaastoani tätä tekstiä kirjoittamalla, haha!) Mahtavia mahdollisuuksia kamarin kautta olisi koulutuksiin ja illanviettoihin ainakin joka toisena ellei jokaisena viikonpäivänä, mutta tervettä itsekkyyttä on ettei koko maailmasi pyöri vain saman kuplan, pienen kamaripiirin ympärillä – eikä se tee kenestäkään vähemmän hc-jc:tä, että sinulla tämän lisäksi on muu elämä! Tätä harrastusta kannattaa hyödyntää niiltä osin kuin se pysyy harrastuksena eikä tunnu työltä. Lämpimästi kannustan tarttumaan etenkin kamarimme omiin hallitusvirkoihin ja tiimeihin/projekteihin: ne ovat ihmisen kokoisia tehtäviä, joissa saa sanoa myös ei. Pidetäänhän tämä jatkossakin näin HNKK:n sisällä ja hallintoon itse tarkoituksena keskittymisen sijaan vaikutetaan ulospäin oikeeseen eikä vaan JC-maailmaan, myös SNKK:n Keskusliitossa. Palkitaan keskuudestamme eniten aikaa tähän harrastukseen käyttäneiden sijaan siitä, että näitä oppeja oikeasti hyödyntää työelämässä – tai ehkä keskuudestamme esiinnostaen myös vähimmällä kamarituntityöllä eniten oppineita? Viisas vähemmällä jne… 😉

Pps.mitä sinä teet kamarissa ensi vuonna 2019? Mitä haluat oppia, mitä lähdet saamaan ja antamaan? Kuka hyppää oman kamarimme vaalikokouksessa to 25.10. puheenjohtajaputkeen kehittymään ja kehittämään, kuka muu lähtee ehdolle?

Please follow and like us:
error

You may also like...