Kouluta, kouluttaudu ja käy vieraissa!

Joulukuun sateissa ja pimeydessä on hyvä etsiä valoa, lämpöä ja energisoivaa sisältöä työpäivien ohelle. D-vitamiinien popsimisen ja kirkasvalolamppujen lisäksi näitä keinoja itsensä piristämiseen kaamoksen keskelle tarjoilee vuosittain Nuorkauppakamarien kattojärjestön JCI:n maailmankokous, joka pidettiin 4.-8.11.2019 Tallinnassa, Virossa. Vaikka Slushin sanoin tämä räntäinen vuodenaika ei ketään ilmaston ansiosta pohjolaan houkuttele, kokoontui vilpoiseen ja harmaaseen Tallinnan maailmankokoukseen eli JCI World Congressiin kaikesta huolimatta yli 4000 kamarilaista kaikista maailmankolkista kouluttamaan, sosialisoimaan ja vaikuttamaan.   

Itse yli 30 kansainvälisessä nuorkauppakamaritapahtumassa kiertäneenä oli edessäni kuitenkin yksi First Timer -etappi, nimittäin olin yksi JCI Skills Development Committeen valitsemista kouluttajista, joka pääsin kouluttamaan oman koulutussisältöni maailmankokouksessa. Vaikka seula oli ollut ilmeisen raaka, meitä oli riemastuttavan monta suomalaista JC-kouluttajaa tulilla ja ylipäänsä Tallinnan maailmankokouksen koulutustarjonta huikean monipuolinen!   

Koulutukset sisälsivät paitsi kamarikontekstiin liittyvää tiedonjakamista (Lahden Nuorkauppakamarin PRES Jussi Ahonen koulutti kumppanuuksista, Jaana Koivuniemi strategiasta, Kaisa Marin valmensi puhekilpailun saloihin), niin myös vahva fokus löytyi työelämätaidoista (Keskuspuiston Nuorkauppakamarin Anni Rasinen koulutti datalla ja analyytikalla johtamisesta, senaattorimme Niko Visuri eli Mr.Body Language kehonkielestä, Oulun NKK:n Sanna Valtonen etäjohtamisesta). Oma koulutukseni Empathy in Your work keskittyi siihen, miksi empatia on juuri 2020-luvulla VUCA-maailmassa ja hyperkilpailluissa työympäristöissä tärkeä taito psykologisen turvallisuuden luomiseksi, ja miten tiiminvetäjänä, tiimiläisenä tai ihan vain kollegana treenata sekä harjoittaa empatiaa konttorilla.  

Iloinen kouluttaja muisti ottaa kuvan vasta kun 38 osallistujaa oli karannut tilasta 😀

Eniten pidän nuorkauppakamarikoulutuksista sen takia, että ne nimenomaisesti ovat koulutuksia eivätkä luentoja tai key note -puheenvuoroja. Tavoitteena on aidosti osallistaa koulutukseen saapuneet ja oppia yhdensuuntaisen sijaan vuorovaikutteisesti, toisin sanoen hyödyntäen ja jakaen kunkin mukanaan tuomaa ammattiosaamista ja kontekstia puhtaan passiivisen kuuntelun sijaan.  Oppiminen on aikuispedagogiikkaa ja vertaisoppimista. Myös kouluttajana on paljon antoisampaa myös oppia eikä vain opettaa! 

Tämän vuoksi kannustankin lämpimästi hyppäämään kouluttajan saappaisiin, milloin vain se itselle tuntuu sopivalta. Nuorkauppakamarissa tälle on huikea mahdollisuus: voit hyvin matalalla kynnyksellä aloittaa järjestämällä omasta ammatillisen tai muun mielenkiinnon kohteesta kevyen, vaikka tunnin mittaisen koulutuksen, jota testata aina yhtä innostuvien nuorkauppakamariosallistujien kanssa. Voit myös kehittää omaa fasilitointi- ja esiintymisosaamistasi yhdessä saman mielisten kanssa: 

1. Suomen Nuorkauppakamarit tarjoaa tähän 5 eri koulutusta, joita yhdessä kutsutaan kouluttajapoluksi:
a) Vakuuta ja vaikuta – Esiintymistaidon koulutus (1 pvä eli 7 h) 
b) Kehity kouluttajana – Ihmisen oppiminen ja erilaiset koulutusmenetelmät (2 pvää eli 14 h) 
c) Koulutuksen suunnittelu – Koulutuksen tavoitteiden ja sisällön luominen (Puoli päivää eli 3,5 h) 
d) Esitystekniikka – Esityksen visualisointi PowerPoint-ohjelmaa hyödyntäen (2 h) 
e) Koulutuksen markkinointi – Koulutuksen tehokas markkinointi ja kohderyhmäajattelu (2h) 

…bongaile näitä eri kamarien järjestäminä taikka kokousviikonloppujen yhteydessä, taikka pistä viestiä/pyyntöä/toivetta näiden järjestämisestä R-IND eli aluekoulutuspäällikölle tai oman kamarisi IND:lle eli yksilön kehittymisestä (koulutuksista) vastaavalle hallituksen jäsenelle.

2. SNKK on myös rakentanut Kouluttaja-akatemian, eli vuoden mittaisen n.4 viikonlopun mittaisen valmennuksen, johon valitaan vuosittain n.12 kamarilaista Suomesta treenaamaan oman koulutuksen laatimista ja kouluttajataitoja vertaisryhmässä. Haku osallistujaksi aukeaa varmasti vielä ennen vuodenvaihdetta! Helsingin kamarista on ollut ainakin kahtena kolmesta toteutusvuodesta osallistuja mukana. Akatemian aikana tulee suorittaa myös kouluttajapolun koulutuksia mahdollisuuksien mukaan apukouluttajana.  

3. JCI:n virallisia koulutuksia järjestetään samalla tavoin kuin SNKK:n kouluttajapolun koulutuksia, eli niitä kukin kamari voi pistää pystyyn ja kouluttaa saa kuka tahansa ko.koulutuksen suorittanut, kouluttamisesta kiinnostunut jäsen. Näitä on tarjolla etenkin kansainvälisissä kokouksissa ja kokousviikonloppuina. Ilmoittautuminen tehdään virallisesti eli jci.cc -järjestelmän kautta, ja koulutuksen jälkeen tulee 60 vrk aikana suorittaa Knowledge Test eli sähköinen monivalintakoe, jossa testataan opitun sisällön hanskaaminen tai knoppiviisaus. JCI koulutusvalikoimasta löytyy mm. 
*Effective Communication: Building a Foundation (viestintä ja vuorovaikutus, 1.osa) 
*Effective Communication: Crafting Your Message (viestintä ja vuorovaikutus) 
*Effective Communication: Message Delivery (viestintä ja vuorovaikutus) 
*Effective Communication: Mastering Management (viestintä ja vuorovaikutus) 
*Effective Leadership 
*Effective Meetings (kokoustyöskentelyn taikoja) 
*Facilitator (uusin koulutus!) 
*Project Management 
*JCI Achieve 
*JCI Admin (hallitustyöskentelyyn) 
*JCI Impact 
*Networking (verkostoitumiseen) 
*Presenter (esiintymistaidon koulutus) 
*Social Responsibility

Itse olen parin vuoden sisällä käynyt kouluttamassa Kotkassa kokoustamisen saloja eli Effective Meetingsin, lentänyt Ouluun Tervaporvareille keikalle vetämään Effective Leadershipin, kehitellyt kahden päivän varoitusajalla Keski-Uudenmaan Nuorkauppakamarin pyynnöstä aluevaalikokoukseen Small Talk -koulutuksen ja toisaalta Keskuspuiston Nuorkauppakamarille vetänyt yhteen projekti(päällikkö)koulutuksen. Amandoille on koulutettu Vakuuta ja vaikuta, Espoolle Esitystekniikka ja toisaalta Metropolin Nuorkauppakamarille sittemmin kurssivalikoimasta poistunut virallinen JCI Omoiyari -koulutus. Niin vain suutarin lapsilla ei ole kenkiä, kun oma kotijoukkue Helsingin NKK on jäänyt vähän lapsipuolen asemaan ja olen enemmän käynyt vieraissa – kuten vahvana koulutuskamarina tunnettu Helsinki on tainnut perinteisesti tuottaa enemmän koulutusvientiä ja kouluttajia riveistään. Ylpeänä sen porukan jatkona, miten mm. senaattorimme Hanna Pasanen on kouluttanut strategiaa Ruotsia myöten ja keskusliiton koulutusjohtajana sekä Strategy Academyn pääkouluttajana toiminut Heidi Jäntti lentänyt matkapäivien muodossa ympäri Suomen kouluttamassa tämän harrastuksen puitteissa. Tämä kaikki siis sen koulutustarjonnan ohella, mitä kolmivuotisessa 3LED-valmennuksessa eli puheenjohtajaputkessa Nuorkauppakamarilaisena pääsee kokemaan, koulutuksia joita mm. alue- ja keskusliittotasolla meiltä toimineet VP-A 2016 Lauri Tolvas, NO INT 2016 Riikka Hakanen ja R-INT 2017, RS 2018 Krista Viita-aho ovat vieneet eteenpäin, koulutuksellisesti. Ensi vuonna kamarimme edustaa aluetasolla jälleen, kun A-alueen aluekoulutuspäällikön R-INT virkaan on valittu kamaristamme Heikki Liukkonen! Koska tämä on kehittymisjärjestö ja oppimista voi aina parantaa, yhdessä! 

Siispä NAUTI tämän järjestön kouluttautumisen tarjoamista kehitysmahdollisuuksista:  kouluta, kouluttaudu ja käy vieraissa (ihan luvan kanssa muiden kamarien koulutuksissa, niin Suomessa kuin maailmallakin) 😊 

-IPP 2019 Leea Tolvas, 
valmistunut kouluttaja-akatemiasta 2017  
ja mm. JCI Presenteriin, JCI Traineriin ja oman kamarimme silloiseen JCI Local Chapter Trainers’ Clubiin osallistunut v.2012  

Please follow and like us:

You may also like...