Johtaminen alkaa vastuunotosta

Vuoden 2018 HEAO eli Hyvä esimiestyö asiantuntijaorganisaatiossa -koulutuskokonaisuus potkaistiin liikkeelle lauantaina 24.3.2018 Ravintola Sunn’in kristallikruunujen loisteessa. Oman esimiestyönsä kehittämisestä kiinnostuneita heräteltiin miettimään toimintaansa ja johtamistaan  Christoph Averyn  vastuunottoprosessin kautta.

 

Koulutuksen teemana oli Johtaminen alkaa vastuunotosta ja kouluttajana toimi mukaansatempaava Ari Tanninen. Arin tarinallinen ja konkreettinen lähestymistapa synnytti vilkasta keskustelua aiheista. Perusasiat Averyn mallista voit katsoa vaikka tästä .

 

”Ai mikä ongelma?”

Käytännössä vastuuprosessi lähtee refleksinomaisesti tapahtuvan reagointimme tiedostamisesta ja ytimessä on vastuunottaminen omista valinnoista, teoista ja omasta osuudesta. Olisi ah niin helppoa syyttää muita, olosuhteita tai vaikka naapurin kissaa, mutta hedellisempää on kääntää katse omaan napaan.

 

Meidän ihmisten perusrefleksi lilluu helposti syyttämisen (”Mikko on laiska”), selittelyn (”Tämä meni näin, koska naapuriosasto mokasi”), häpeän (”Olen tyhmä tyhmä tyyyyhmä!”) ja pakon (”Minun on pakko lähteä lenkille”) syövereissä. Jopa niin paljon, että olisi helpompaa luovuttaa ongelman edessä ja teeskennellä ettei asia edes kiinnosta. Parhaimmillaan kyynisesti kuittaillen; ”Kuka muka tuon palkinnon olisi halunnut?”.

Ongelman ilmaantuessa meillä on noin sekunti valita uppoammeko noihin edellisiin vai valitsemmeko vastuunoton. Vastuunotossa minä itse haluan ja valitsen, koen teoistani omistajuutta ja voimaantumista. Jos vaikkapa töissä on kurja esimies, voin vajota syyttelyyn tai valita vastuunoton ja sen kautta joko hakea siirtoa toiseen tiimiin tai vaikkapa päättää irtisanoutua töistä. Ajattelumallin taustalla on se, että kokemamme ongelma on usein vain jäävuoren huippu ja haasteena on katsoa sen huipun alapuolelle. Pitää uskaltautua etsimään oikeat juurisyyt, vaikka se tekisi kipeää.

Jos olet väliotsikon kuvaamassa tilassa, unohda edelliset kappaleet.

 

Älä diagnosoi puolisoasi ja muita kultaisia sääntöjä

Vastuuprosessin alemmat vaiheet (syyttäminen -> pakko) on helppoa tunnistaa muissa, mutta ei ollenkaan niin helppoa itsessä. Siksi prosessia tuleekin soveltaa vain itseen ja omaan toimintaan. Toista voi toki suositella tutustumaan prosessiin ja toivoa, että hänkin oivaltaa itsestään jotain. Vaatimisin sijasta on parempi näyttää itse esimerkkiä ja pyrkiä toimimaan prosessin mukaan. Haaste on siinä, että kohtaamme ongelmia jatkuvasti ja niistä jokainen muodostaa uuden valintakehän: menenkö kontrolli- vai voimasykliin.

Kontrollisykli lienee suomalaisen yhteiskunnan ja suorastaan geenistömme rakastama asia. Kun ilmenee ongelma, meihin iskee pakonomainen tarve kontrolloida -> arvioida -> tukeutua neuvoihin/laatia niitä -> sääntöjen noudattaminen -> kontrolli.. kun taas vastuullinen tapa olisi havaita, että nyt minua ottaa päähän -> havainnoida miksi -> selkeyttää -> luottaa.

 

Lori Deschenen sanoin: ”Practise the pause. Pause before judging. Pause before assuming. Pause before accusing. Pause whenever you’re about to react harshly, and you’ll avoid doing and saying things you’ll later regret.”

Omaa käyttäytymismalliaan voi opetella muuttamaan hoksauspelillä:

  • kuljeta mukanasi pientä kynää ja lehtiötä tai paperinpalaa
  • saat 1 pisteen aina kun saat itsesi kiinni syyttelystä ja 10 pistettä jos huomaat ajattelevasi syyttävästi, mutta et sano sitä ääneen
  • ensin tavoitteena on saada mahdollisimman paljon pisteitä (=tunnistaa omaa käytöstä), sitten alkaa vähentämään pistemääräänsä eli muuttamaan käytöstään
  • kun syyttely on hallinnassa, ota kohteeksi selittely

Mallin opit johtamiseen

Miten sitten voit peilata tätä kaikkea esimiestyöhön? Perinteiset johtamistavat kuten käskyttäminen, mikromanagerointi, velvollisuuteen vetoaminen ja vaatiminen liikkuvat prosessimallin alatasoilla. Länsimainen johtamiskulttuuri on perinteisesti kutsunut näitä pakkoa ruokkivia menetelmiä vastuuksi. Mallin alatasoilla toimiva johtaja on helposti putkinäköinen, eikä näe mahdollisuuksia, koska ei ole niille avoin ja syyllisiä etsivä organisaatio elää koko ajan pelossa. Oman tiimin jokainen jäsen pitäisi saada toimimaan vastuunoton-tasolla, jolloin tiimistä tulee huipputiimi.

Esimiehenä toimit vastuullisesti kun

  • päätät toimia vastuunoton-tasolta ja johda esimerkillä
  • kirkastat oma tavoitteesi: ”Minä haluan”, koska voit motivoida vain kun olet itse motivoitunut
  • sovellat sellaisia johtamistekniikoita, jotka ruokkivat vastuunottoa.

 

”It’s not what happens to us, but our response to what happens to us that hurts us.”
(Stephen R. Covey)

 

———————————————————————————————————————————————————————————————

HEAO eli Hyvä esimiestyö asiantuntijaorganisaatiossa tarjoaa sinulle eväitä muuttuvaan esimiestyöhön ja sen eri osa-alueiden hallintaan. HEAO koostuu neljästä lauantaibrunssin äärellä nautitusta koulutuksesta ja osallistumalla kaikkiin neljään saat suorituksestasi todistuksen. Sinun ei tarvitse vielä olla esimiesasemassa, vaan kiinnostus ihmisistä ja johtamisesta riittää.

Teemat: 24.3. Johtaminen ja vastuunotto I 26.5. Suorituksen johtaminen I 25.8. Yhteisöllisyyden rakentaminen I 24.11. Esimiehen fyysinen ja psyykkinen jaksaminen & hyvinvointi

Paikka: Ravintola Sunn, Aleksanterinkatu 26, Helsinki
Koulutuksen hinta 25 e (33 e kuohuviinillä) per kerta – hinta sisältää brunssin. Maksu maksettava kamarin tilille FI29 6601 0003 6159 86. Ilmoittaudu mukaan täällä (=https://docs.google.com/forms/d/19qsyMP6BV1B5OfxdInZmxVlPXH3mwUC5Q1kibRiohcs)

TULEVAT TEEMAT

26.5. Suorituksen johtaminen
Miten laatia selkeät tavoitteet ja mallit seurannalle? Miten johdat suoritusta palautteen annolla, sparraamisella ja mikä on palkitsemisen rooli? Eroaako suorituksen johtaminen etätiimissä?

puhuja: Ulla Vilkman
Ulla työskentelee Master Suomella esimiestyön ja työyhteisöjen kehittäjänä. Master Suomi auttaa asiakkaittaan rekrytoinnin tehostamisessa sekä henkilöstön kehittämisessä HR-data-analytiikan ja työpsykologisten testien avulla. LisäksiUlla kouluttaa esimiehiä ja työyhteisöjä. Ulla on kirjoittanut etäjohtamisesta kirjan ja hän on inspiroiva ja osallistava puhuja. Ullan teesit soveltuvat myös lähiesimiestyöhön.

25.8. Yhteisöllisyyden rakentaminen
Yhteisöllisyyden tunne auttaa tiimejä menestymään ja pärjäämään nopeissa muutoksissa. Miten vahvistat yhteisöllisyyttä omassa tiimissäsi?

24.11. Esimiehen fyysinen ja psyykkinen jaksaminen ja hyvinvointi
Viimeinen lauantai tarjoaa välineitä esimiehen oman fyysisen ja psyykkisen jaksamisen ja hyvinvoinnin kehittämiseen. Aamu tarjoaa konkreettisia vinkkejä ja ehkä pientä treeniäkin oman hyvinvoinnin huoltamiseen. Hyvä esimies pitää huolta itsestään.

 

Please follow and like us:
error

You may also like...