Hallituksen vaihto tulee – edellisen vuoden puheenjohtajan merkitys hallitustyössä

Nuorkauppakamari eroaa monesta muusta yhdistyksestä ja järjestöstä siinä, että hallitus ja viranhaltijat vaihtuvat joka vuosi. Voitte vain kuvitella, mitä vastaava tehtäväkierto työelämässä tarkoittaisi ja mitä vaikutusta sillä olisi, että johto menisi vaihtoon aina vuosi toisensa jälkeen – sillä niin hyvässä kuin pahassa kaikki aloitetaan tyhjältä pöydältä, uusin ideoin aina 1.tammikuuta. Melkoinen Päiväni murmelina -efekti siis jäsenille, että joka syksy kampanjoidaan kun uudet tekijät hakevat oman kamarin, alueen ja Suomen nuorkauppakamarin kansallisiin virkoihin! 

Tämän takia jatkuvuutta varmistamaan on kamarissa käytössä kolmivuotinen puheenjohtajuus, eli valmistautuvan (DP, Deputy President) ja itse puheenjohtaja-vuoden (PRES, President) jälkeen hallitukseen kuuluu myös viran puolesta edellisen vuoden puheenjohtaja (IPP, Immediate Past President). IPP:n eli iipparin rooli meidän Helsingin kamarissa on äänivallaton: puheenjohtajan halutaan olevan läsnä, tukena ja mukana hallituksen toiminnassa, mutta ei ohjaavan liikaa uuden hallituksen intoa sillä miten aiemmin on asiat tehty. Tärkeä osa kamaritoimintaa kun on kokeilla uutta eri rooleista käsin joka vuosi ja laajentaa osaamistaan myös sellaisiin taitoihin, joita ammatillisesti ei pääse työssä oppimaan, niin myös iipparin tehtävä on hillitä intoaan neuvoa ja ennemmin kysyä, jakaa kamarin historiaa, koettua, kokeiltua. 

Iipparit pitävät myös keskenään yhtä yli kamarirajojen, sillä tiiviin puheenjohtajavuoden jälkeen on upea nähdä PRES-kollegoita kamaritapahtumissa ja vertaisverkostona, myös jakamaan tiukan pj-vuoden jättämää tyhjiötä harrastuskalenteriin tai purkamaan yhteistä kamarikrapulaa. Monesti iipparilla on myös halu jatkaa kamaritehtäviin A-alueelle tai SNKK:lle kansallisesti, jolloin äänivallaton ei välttämättä aina osallistu kokoustamaan samalla intensiteetillä muun hallituksen joukossa, kun kokoustettavaa riittää – iipparit on siis hiukan outo lintu lajissaan, valitaanhan edellinen PRES vaalikokouksessa kyseiseen virkaan myös ilman äänestystä pelkällä toteamuksella 😉

Vuoden 2020 hallitus valitaan vuosikokouksessa 10.10.2019. Nyt on aika nousta pöydälle!

Aurinkoista kuluvaa kamarivuotta 

Iipparinne Leea, HNKK IPP 2019, PRES 2018, DP 2017

Please follow and like us:

You may also like...